Nu a crescut doar cu fiecare vârf pe care l-a urcat în Nepal, ci şi cu fiecare om pe care l-a cunoscut acolo. În urmă cu doi ani, Alex Găvan era alpinistul care supravieţuia miraculos unui cutremur de 7,9 pe Richter, în Himalaya, un seism care a ucis 9.000 de oameni.

Articolul continua dupa recomandari

În cei 35 de ani de viaţă, împliniţi chiar astăzi, Alex Găvan a cucerit şase vârfuri de peste 8.000 de metri, a pus drapelul românesc deasupra lumii şi a fentat de două ori moartea. Ultima oară - în Nepal. 

25 aprilie 2015, ora locală 11:56. Un cutremur de 7.9 grade pe Richter scutură Himalaya. 

Avalanşa spulberă cu o forţă incredibilă tabăra de pe Everest şi ucide 17 alpinişti. Alex supravieţuieşte miraculos şi, timp de 24 de ore, se luptă să-i salveze şi pe alţii. Apoi află cu groază că jos, la poalele munţilor, bilanţul e tragic. 

Atunci, şi-a promis că va pune umărul la reconstrucţia Nepalului. Astăzi, doi ani mai târziu, a pus deja pe picioare două şcoli. 

O a treia şcoală e aproape gata. 36 de mii de români l-au ajutat să aducă speranţă şi bucurie pentru Nepal. Au donat peste 100 de mii de euro, pentru copiii de la capătul lumii. 

"Pentru majoritatea românilor, Nepalul nu există. Şi atâţia oameni să pună compasiunea în acţiune pentru nişte oameni de la capătul pământului, mi se pare un lucru absolut extraordinar.", spune Alex Glăvan.

Alex Găvan se va întoarce în Nepal, să-i viziteze pe copiii cărora le-a schimbat viaţa. Dar şi să urce, din nou, în munţii Himalaya.

Recunoaşte că se teme, dar spune că frica nu îl împiedică să-şi depăşească limitele.