Şampania franţuzească se bea din pahare romaneşti, în foarte multe ţări din Europa! Mai puţin în România. Deşi sunt realizate manual, într-o fabrică din Tîrgu Mureş, paharele de vin, dar şi vazele sau corpurile de iluminat sunt cerute mai mult la export.

Articolul continua dupa recomandari

La un pahar, se lucrează cam 10 minute și e nevoie de 9 oameni. Un pahar apreciat în toată lumea. Mai puţin la noi, spune proprietarul uneia dintre puţinele fabrici de sticlă care mai sunt în România.

Sunt la mare căutare paharele făcute în serie, în Turcia. Sunt mai ieftine decât cele făcute la Tîrgu Mureş.

Bărbatul spune că, dacă n-ar lucra pentru export, ar fi nevoit să închidă fabrica.

Fabrica, deschisă de meşterul sticlar imediat după Revoluţie, exportă pentru italieni corpuri de iluminat, pentru germani şi belgieni vaze, iar cei mai mari clienţi sunt olandezii.

În fabrică e tot timpul cald, deoarece materia primă se topeşte la 1460 - 1500 de grade. Şi trebuie apoi prelucrată rapid, altfel sticla se răceşte, se sparge, şi toată munca e în zadar.

Fabrica de sticlă din Tîrgu-Mures este renumită şi pentru obiectele de ornament.


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.